Ограниченията са само въпрос на мнение

„Няма да стане. Така не се прави. Не е прието!“ – Възражения безкрайни за това как нещо нямало да стане.

Ако дълбоко в себе си всъщност не искате да постигнете това, което уж желаете, вярвайте в тези ограничения. Те са чудесно оправдание.

Ако обаче наистина желаете да постигнете, това към което се стремите, забравете за всички ограничителни вярвания, защото можете да го направите. Дали постигането на желаното ще Ви донесе щастие или не, е отделен въпрос. Но, ако не опитате, няма как да разберете.

Съществуването на общоприети ограничителни вярвания, всъщност е повече от чудесно. Те автоматично премахват конкуренцията от страна на всички онези, които са убедени в невъзможността да постигнат нещо, затова и не опитват. Такива хора всъщност може да са много по-умни от болшинството, могат да имат повече умения, опит и познания, но с тях няма да се съревновавате, защото те вярват, че не са способни да постигнат нещо голямо, поради което не правят никакви опити в такава посока. А когато някой не вярва в успеха, няма и как да го постигне, освен по чиста случайност, а такава няма. В противен случай казината щяха да фалират, а не клиентелата им. Дори, способен човек, да положи усилия, ако не вярва в целта, усилията му са хвърлени на вятъра и ще се откаже или още в началото, или впоследствие.

Може години наред да сте вярвали, че нещо не можете да постигнете. Но ако това разбиране не Ви носи удовлетворение, ако се терзаете, че не сте постигнали и дори не сте опитали да постигнете това, което желаете, тогава е време да спрете. Най-добре е било да насочите вниманието към осъществяване на желанието Ви, още когато то е възникнало. Тогава е бил най-подходящият момент. Другият най-подходящ момент е сега. Именно сега, не в понеделник, не другата седмица, не след един час. Зарежете всичко, зарежете това, което четете и направете нещо, каквото и да е то, което макар и с милиметър да Ви придвижи към желаната цел.

Естествено е да се страхувате, да се съмнявате, вероятно ще започнете да обмисляте всички „за“ и „против“, но това носи ли ви радост или само Ви терзае. Ако Ви носи щастие, без да се обиждате, сте някакъв вид мазохист. Ако обаче искате да чувствате радост от живота, да сте ентусиазирани, изпълнение с енергия, да чувствате, че сте живи със всяка клетка на тялото си, не Ви остава нищо друго, освен да се изправите срещу страховете си и въпреки тях, въпреки всички ограничителни схващания, просто да направите това, което знаете, че трябва да се направи, за да се приближите към целта. Никой никога няма да Ви даде гаранция за резултата от Вашите действия. Единствената гаранция е само за действията, които предприемаме, защото само тях можем да ръководим освен когато не можем да ги контролираме, което обаче е основание за запрещение и който въпрос е от сферата на психиатрията.

Представете си кристално ясно и детайлно какво искате да постигнете. Точно както искате да се случи, до най-малкия детайл, в желаната от Вас последователност. Ако Ви е трудно, представете си, че се намирате в идеален свят, където няма невъзможни неща. Възприемете такова отношение, сякаш вече сте постигнали целта си. Усетете настроението си, радостни ли сте, удовлетворени ли сте, умиротворени ли сте, чувствате ли се победител. Ако е така, целта си заслужава да бъде постигната. Освен това, целта вече е постигната във Вашето съзнание и е въпрос само на реализирането и в материалния свят.

Може да не знаете какво точно трябва да направите като процес, за да постигнете целта си. Когато обаче „видите“ в съзнанието си Вашата цел постигната, веднага се изясняват първите стъпки, които трябва да предприемете. Вие ставате като човек, който върви през гора в тъмна нощ и осветява пътя пред себе си с малко фенерче. Може да види само няколко крачки пред себе си, но може да върви, а когато ги направи, пред него се разкриват следващите крачки, които лека -полека го приближават към целта.

Докато желанието за постигането на целта е живо, ще знаете във всеки един момент какво е необходимо да се направи, за да вървите напред. Знаете го с такава сила и увереност, че просто няма начин да се провалите. А постигането на всяка една цел, дори неголяма, утвърждава вярата в собствените Ви възможности. Собствените Ви възможности се разширяват, силите Ви укрепват и можете да постигате все повече и повече неща, които други на ваше място, биха смятали за непостижими.

За другите, постигането на Вашите цели може и да е невъзможно. За Вас обаче не е така. Вие сте уникални. Вие и никой друг, освен Вас, не може да постигне Вашите цели по съвършения начин, по който Вие бихте могли. Ако целите са породени от идеите Ви, ако ги носите в сърцето си, Вие разполагате с ресурса и да ги постигнете. Вие можете. Ако не можехте, целта нямаше да има почва, на която да се зароди. Поискате ли нещо, Вие имате силите да го направите. Необходимо е да проявите само воля, за да реализирате целта си.

Основно препятствие, с което може да се срещнете по пътя и което със силата на волята е необходимо да преодолеете, е мързелът. Мързелът е основан пречка за постигането на успех. Освен това, освен в чистия му вид, където общо взето е лесен за разпознаване, съществуват още множество лица на мързела. Понякога той се явява като страх, като умора, като липса на вяра в собствените възможности.

Научете се да разпознавате и да надвивате мързела, който е най-страшния враг по пътя към успеха. Да се справите с мързела не е проста работа. Единственият лек за него е просто да направите това, което трябва да се направи, въпреки че Ви мързи, страх Ви е, уморени сте и някакъв вътрешен глас, Ви нашепва да не се занимавате с глупости, понеже нямало да успеете.

За да се справите с мързела, трябва да развиете у себе си дисциплина. Започнете с малките неща като например, сутрин, след ставане да си оправите леглото. Ако Ви мързи да изчистите дома си, изчистете го. Ако Ви мързи да свършите дадена работа в службата, а и не знаете как да я свършите точно, наложете си да я свършите, да си напънете мозъчните гънки, за да схванете какво точно се иска от вас. Мързи Ви да станете от канапето, може даже да Ви мързи и да се срещнете с приятели вечер след работа- обаче трябва да си дадете вътрешна заповед – „ставай и действай!“. Само с действие и активност мързелът може да бъде надвит. А когато това се превърне във Ваш навик, няма да имате търпение, да се захванете със следващото предизвикателство, защото ще се пристрастите към усещането, което ви носи добре свършената работа.

Удовлетворението от постигането на целите, ще Ви кара да търсите нови ограничителни вярвания, които да разчупите, защото с преодоляването им, ще се увеличава силата и вярата Ви в собствените ни Ви способности.

Там където другите не успяват, Вие ще успеете, ако вярвате, че е възможно постигането на желаното. Отстранете от съзнанието всички схващания, че нещо е невъзможно да стане. Създайте в съзнанието си радост от резултата, който възнамерявате да постигнете. Почувствайте се така, сякаш резултатът вече е постигнат и благодарете за това. Зарадвайте се на резултата така, все едно вече е факт и предприемете онези действия, които другите са отказали да направят, понеже били безсмислени.

Мислете за това, че притежавате силата да реализирате всяка Ваша цел, а да проявите волята, за да я постигнете е избор, който само Вие можете да направите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *