Всичко, което правя трябва да носи радост

Във всичко, което правим трябва да има елемент на забавление. Трябва да бъде открита забавната страна и най-досадната задача, за да може постигането и да ни носи удовлетворение и радост. Търсенето на забавление не трябва да се бърка с разпуснатост, несериозност и незаинтересованост, а просто да се измести ъгъла, от който гледаме на ангажиментите си.

Във всяка дейност – дори в най-баналната или най-отговорната може да бъде открита забавна страна. За да открием тази страна е необходимо да поддържаме вечно любопитство, а също и да можем да се смеем и най-вече да можем да се погледнем отстрани и да се усмихнем. И без това животът е прекалено сериозен, за да се взимаме и самите себе си на сериозно.

Ако успеем да свършим всичките запланувани за днес задачи, но сме препускали от един ангажимент към друг, ако сърцето ни се е свивало от тревога и едва сме могли да си поемем дъх, какво е значението на свършеното от нас. Вечерта може да се обърнем назад и ще видим, че сме пропилели един ден.

Би било чудесно, ако все пак осъзнаем това на края на деня, а не след поредица от години и дори цял един живот от такива дни. Колкото и важни неща да сме успели да свършим в този задъхан ден, ще имат ли те някакво значение след години. Помислете си, ако ви остават само още няколко дни живот, по този начин ли бихте искали да ги преживеете.

Ако сме изпълнили всичките си задачи за днес, но не сме се забавлявали, не сме изпитали удоволствие от това, което правим, какво значение има, че сме изпълнили ангажиментите си. Живели ли сме днес истински или сме били зъбно колело в машина.

За хора, възпитани в култура като нашата е трудно да мислим по посочения по-горе начин. Учили са ни, че трябва да постигаме разни неща, за да сме успешни, че трябва да сме амбициозни, че трябва да сме по-добрите, най-добрите. Живеем във вечна надпревара с времето, сравняваме се с другите. Живеем в общество, в което материалните придобивки и социалното положение те определят като успял или провален. В хода на тази надпревара забравяме за забавната страна на живота.

Не казвам, че трябва да се откажем от желанията си, от амбициите си, че не трябва да преследваме целите си или пък, че не трябва да полагаме усилия и да се стремим към усъвършенстване. Напротив, всичко това е важно, защото без посока, губим смисъла на съществуването си. Казвам само, че докато следваме целите си, трябва да останем свързани с настоящия момент, да открием красивата страна именно на настоящия миг, какъвто и да е той. Няма смисъл от постигането на какъвто и да било успех, ако не ни носи радост.

Но как бихме могли да се съсредоточим върху настоящото, ако имаме толкова много проблеми за разрешаване. Нали имаме само 24 часа за всичко, което трябва да направим. Не кипим ли от тревога и притеснение, че времето няма да ни стигне, не чувстваме ли вечна умора. Вероятно при много от нас е така. Обаче, ако се замислим, няма как да свършим всичките си задачи наведнъж, колкото и да сме организирани и мотивирани. И за да бъде наистина свършени, при това достатъчно добре, необходимо е в отрязъка от време, определен за която и да е задача, да сме посветени изцяло на нея.

В херметичния отрязък от време, отреден за свършването на която и да е задача, да сме отдадени на съответната задача, без да мислим за времето „преди“ и „след“. Няма значение какъв е характера на работата, с която сме се заели, за да сме й отдадени. Така например, когато работим, нека да мислим за работата, с която се занимаваме в момента, а не за всичко останало, което също трябва да свършим . Когато се храним, да се наслаждаваме на храната, а не да мислим за проблеми за разрешаване. Когато спим, да се отпуснем и да си починем, а не да кроим планове за действията ни.

Във всяка наша дейност, във всяка житейска ситуация можем да се научим да виждаме забавната страна. Да открием забавната страна на нещата може в началото да е трудно, но можем да го приемем и като предизвикателство.

Ако само опитате, ще видите, че навсякъде и във всичко има забавление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *