Крадци на време или практически съвети за справяне с досадници

Някои хора волно или неволно са крадци на време. Готови са да говорят безкрайно за себе си, за проблемите си, за това какво те искат. Заливат Ви с излишна информация и не можете да ги прекъснете, без това да създаде конфликт.

Говорят и говорят. Те може да са дошли при Вас за професионален съвет, който да им дадете като специалист в дадена област. Може да са дошли да споделят житейски проблем. Уж искат да разрешат проблема си, но всъщност докато ги слушате и слушате, осъзнавате, че са дошли, за да намерят слушатели, а не че имат някакво намерение да се справят с трудностите, за които говорят. Такива хора аз наричам крадци на време. Те предимно говорят. Обикновено не пристъпват към конкретни действия, просто са дошли да се пооплачат малко, съответно да Ви загубят времето и да излеят отрицателната си енергия върху Вас.

Всеки може да попадне в така компания и тогава се питаме как да постъпим. Въпросът е деликатен. От една страна не е добре човекът насреща да се обиди. Няма защо да го съдим. Той си е такъв. Няма и да го променим. Същевременно обаче нашето време е ценно и не можем да позволим да бъде ограбвано. Още повече, че подобно хора, освен от времето ни, крадат и от енергията ни. Дори да се дистанцираме максимално от проблемите им, след определен период от време, прекарано с подобни хора, се чувстваме изтощени и изхабени в резултат на негативните емоции, с които са ни залели.

И така, какво да правим?

Когато се сблъскаме с крадец на време и осъзнаем, че човекът е именно такъв – дошъл е при нас, за да ни залива с негативните си настроения и безкрайното си недоволство, е добре да искаме от този човек да предприеме нещо, като например, да се снабди с някакъв документ, да набави някакъв продукт, дори да изложи проблема си в писмен вид. Изобщо да остави приказките и да извърши някакво действие. Ако човекът няма намерение да стигне до разрешаване на проблема, а използва същия като повод да привлече вниманието върху себе си, той ще се откаже още на този етап и ще си тръгне съвсем скоро. Да направи нещо, това изисква усилия, а всъщност дълбоко в себе си този човек е избрал ролята на жертва и така му харесва. В 80% от случаите този подход върши работа.

Обаче невинаги.

Вторият опит да се отървете от такива хора, е да има кажете любезно, че точно сега се налага да излезете, понеже имате ангажимент под час, но при първа Ваша възможност, ще се заемете с техния въпрос. Това обяснение е напълно достатъчно. Къде и защо се налага да излезете, изобщо не обяснявайте. Когато кажете, че точно сега се налага да излезете, просто станете и отворете вратата. Ако крадецът не излезе незабавно, излезте Вие. Вземете си чантата, чадъра, себе си и излезте. Ако трябва, обиколете квартала. Докато се върнете, крадецът ще си е тръгнал.

Понякога може и да Ви чака.

Вариант три: Много е ефикасен, но не всеки има куража да го приложи. Към този вариант може да се пристъпи направо, без да се минава през вариант 1 и 2. И действа безотказно: Кажете, че не сте Вие човекът, който може да му свърши работа. Кажете, че не разбирате, не знаете, не можете, ако щете, че не сте компетентен. Ще си тръгне на секундата. Сигурно ще Ви наругае – директно или по-любезно. Обаче това Вас интересува ли ви? Ако не Ви интересува, проблем няма. Отървали сте се от енергийния вампир и не сте си загубили времето. Проявили сте уважение към себе си. Същевременно в спестеното време можете да направите нещо, което ще е полезно за Вас или за някой друг. Не сте поели от отровата. Това обаче е решение за хора, които не се интересуват от чуждото мнение и не позволяват мнението на другите да определя самооценката им.

Времето не е безкрайно и затова трябва да го разменяме срещу нещо ценно, като не допускаме да бъде разпилявано и ограбвано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *